híztam a jódtól?
Híztam a jódtól?!
Írta: Árvay Bálint ©2024
Tartalomjegyzék
Megjegyzés a posztok menüponthoz
Ez alatt a menüpont alatt a továbbiakban olyan bejegyzéseket kívánok megosztani itt a weboldalon, melyek eredetileg a Jódpótlás tudományos alapokon csoportban kerültek közzétételre, de a Facebook inkorrekt algoritmusai sajnos mondvacsinált okokra hivatkozva eltávolították őket. Vagy azonnal, vagy hónapok után, de olyan is volt, hogy hosszú évek távlatából.
Legtöbbször "kéretlen tartalom" az indoklás, de volt már gyűlöletbeszéd és megfélemlítés is, mondanom sem kell, hogy olyan bejegyzéseknél, melyekre ez a legkisebb mértékben sem igaz. Sőt, az egész csoportra értve sem. Korrekciót mind ez idáig hiába kértem tőlük, egyszer sem került vissza a letiltott poszt.
Sajnos sokan tapasztaljuk manapság ezt a jelenséget, vagyis hogy ez a sokáig egész tűrhetően működő közösségi platform bizony nagyon megváltozott az utóbbi években, és nem az előnyére.
Maga a jódcsoport marad, a jód világában született, rövidebb lélegzetvételű írásokat továbbra is az ottani felületen osztom meg, tehát a "Posztok" menüpont tartalma semmiképp sem helyettesíti a csoport üzenőfalát.
Előszó
Egy olyan témát szeretnék az alábbiakban kivesézni, amire már az Előkészítő és kísérő protokoll is kitér, és bár nem tömeges jelenség, mégis beszélni kell róla, mert a jódot elkezdő emberek (ez a gyakorlatban 90%-os női többséget jelent, akik ugye fokozottan érzékenyek az alakjukra) egyik hőn áhított vágya, hogy majd "felpörgetik" vele a pajzsmirigyüket és ezzel az anyagcseréjüket, aminek hála eddig soha nem látott módon és mértékben indul majd be a fogyás.
Az esetek egy jelentős részében ez így is van, vagyis a jód és az azt befoglaló rendszer ragyogóan támogatja az optimális testsúly elérését és megőrzését, azonban nem szabad megfeledkezni a Lugol-formulán alapuló ún. ortomolekuláris jódpótlás összetett hatásmódjáról, ami az első fázisban (néhány hét illetve max. pár hónap) okozhat meglepetéseket, ha nem vagyunk rá megfelelően felkészülve / felkészítve. És ilyenkor az ember bizony felránthat 1-2 kilót.
A jód ugyanis nem képes félmunkát végezni a szervezetben, nem lehet neki megmondani, hogy a beszedés után legyen szíves csak a pajzsmirigyhez menni, hogy az több hormont termelhessen, amitől több energiám lesz és karcsúbb alakom, de eszébe ne jusson a jódnak méregtelenítéses feladatokba belefogni, mert nem akarom, hogy felkavarodjon bennem a múlt hordaléka. Nem akarok szembesülni az eddig elkövetett életmódhibáimmal, az innen-onnan belém került toxikus anyagokkal, nem akarok macerás, átfogó változtatásokat bevezetni, igazából jobb lenne megúszni az egészet, és csak a pozitívumokat élvezni. Ha ez a hozzáállás téged is jellemez, akkor már az elején elmondom, hogy az ortomolekuláris jódpótlás nem neked való, hiába éheznek rá a sejtjeid.
Valójában ezeket a komplex hatásokat nem direktben a jód váltja ki, hanem szervezetünkben azok a belső programok, amiknek a végrehajtásához jódra (ionos ÉS elemi forma) van szüksége. Illetve hát lenne, csak eddig ugye nem kapott, így ezek a programok nem indultak el. Ilyen értelemben ezek a hatások nem "mellékhatások", hiszen a jód nem egy bonyolult molekulastruktúrájú gyógyszer, a jó ég tudja, milyen szerteágazó, eddig még nem teljesen feltérképezett hatásokkal, hanem csupán egy nyomelem. Bár annak elég különleges...
Nézzük, milyen okok rejtőzhetnek a háttérben, és miket lehet ilyenkor tenni a javulás érdekében. A teljességre sajnos nem tudok törekedni, de azért elég részletes lesz a kifejtés.
A Lugol-oldatra építő jódpótlás egy nem várt hatása lehet a kezdeti mérsékelt súlygyarapodás, szerencsére ez csak ritkán jelentkezik és akkor is jól kezelhető
Átfogó méregtelenítéses és mikrobaelhalásos reakciók
Amennyiben ezek a korábbi cikkekben (ld. pl. Mellékvesék és a jód) már kifejtett reakciók eldugult detox útvonalak mellett lépnek fel, ide értve:
a máj-epe útvonalat
a bélrendszert (mikrobiomostul)
a veséket
a nyirokrendszert,
akkor annak nem kívánt hatásai lehetnek. Ilyen állapotban méregtelenítést provokálni akár jóddal, akár más módszerrel olyan, mintha zsúfolt bevásárlóközpontban kiáltanánk bombariadót, eltorlaszolt kijáratok mellett. El tudjuk képzelni, milyen pánik és kavarodás törne ki ilyenkor, az emberek igyekeznének elhagyni az épületet, de sajnos zárt kapuk mellett ez nem sikerülne nekik.
A szervezet a vérkeringésben sodródó toxikus anyagokat gyakran zsírdepókba zárja, ha nem tud tőlük rövid időn belül megszabadulni, hogy a lehető legkisebb bajt okozzák.
Mik segíthetnek ilyen esetben?
a jódmennyiség átmeneti csökkentése és a szakaszos adagolás (ld. protokoll illetve A gyógyító jód c. könyv)
minden olyan jól bevált természetgyógyászati praktika, ami ezeknek az útvonalaknak a "kidugítására" szolgál, azaz a hatékony, elakadásmentes működését segíti. Felsorolás jelleggel: keserű (gyógy)növények, azokból készült szirupok, tinktúrák, articsóka, gyermekláncfű, napraforgó lecitin, taurin, glicin
reggelire állati zsiradék fogyasztása, hogy összehúzódjon az epehólyag és kiürüljön a tartalma. B-vitaminok. Minél többféle rost (nem a teljes kiőrlésű gabonákra gondolok!), prebiotikus rostok zöldségekből, gyümölcsökből, de akár külön pótolva is, pl. Mester-féle almarost
megfelelő előkészítés és kivizsgálás után liver flush technika (ismételve), indokolt esetben biokávés beöntés. A jódcsoportban Fájlok közt van egy hasznos dokumentum a máj méregtelenítési folyamatával kapcsolatban, érdemes azt is áttanulmányozni
a tranzitidő csökkentése, megfelelő bélmotilitás fenntartása: napi min. 1x, de inkább 2x-i székletürítés. A jótékony bélflóra támogatása, hogy ne keletkezhessenek a pangás miatt olyan anyagcseretermékek a belekben, amik a májba visszaszívódva azt igencsak leterhelik. Ha sokáig időzik a bélben annak tartalma, akkor ez a jelenség sajnos abban az esetben is bekövetkezik, ha az étkezésünk egyébként tiszta volt, és ez fejfájáson, rossz közérzeten, bőrproblémákon túl bizony hízást is okozhat
a székrekedésen segíthetnek ismételten a prebiotikumok (átmenetileg alkalmazva és személyre szabva a probiotikumok is), a sok folyadék (reggel ébredés után azonnal 4-5 dl langyos víz vagy ízesítetlen gyógytea), a káliumpótlás (!!), a magnézium- és a C-vitaminbevitel növelése, finomítatlan só bevitele, több mozgás, jóga, torna, légzőgyakorlatok stb.
hasznos lehet továbbá az emésztőfunkciók erősítése, a gyomornedv és az enzimek termelésének szorgalmazása: várjuk meg, amíg megéhezünk, ne megszokásból együnk pl. déli 12:00-kor, ne együnk "rá", étkezések közti nassolás szigorú kerülése (főétkezés utáni fogmosás segíthet ezt betartani), finomítatlan sókristályok szopogatása, savanyú levek iszogatása étkezés előtt, epesavak illetve gyomorsav pótlása (betain-HCl), komplex emésztőenzim készítmények személyre szabottan, cinkpótlás stb. Kerülendők: savlekötők, lúgos kémhatású étrend-kiegészítők (pl. karbonát formák), lúgos vizek, protonpumpa gátlók
Segíthet még a vesefunkciók erősítésében a többlet lizinbevitel csökkentése, pótlásának kerülése, hogy a kapillárisok az arginin aminosav segítségével képződő NO által meg tudjanak nyílni. Jól jöhetnek a gyógyteák, kúraszerűen és egyéni sajátosságokat figyelembe véve. Emellett a nyirokrendszer célzott támogatása is hasznos, hogy a vízvisszatartási problémák javuljanak. Ez utóbbira is van poszt a csoportban.
Viszonylag gyakori tünet a Lugol-oldattal végzett jódpótlás során a nyaki nyirokcsomók kezdeti duzzanata, ami szintén méregtelenítéses - mikrobaelhalásos reakció, és jellemzően olyanoknál jelentkezik, akiknek eltávolították a garatmanduláit. A tünet nem keverendő össze a pajzsmirigy átmeneti duzzanatával (hiányállapot utáni hatás)
Kihagyott vagy nem jól kivitelezett előkészítő protokoll
A szervezet szakszerű felkészítése a jód megfelelő fogadására nem eltúlzott, szinte vallásos ajánlgatás a jód világában, hanem egy feltétlenül szükséges megelőző lépés, főleg ha valaki korábban nyugati típusú táplálkozást folytatott
sok finomított szénhidráttal
rossz minőségű olajokkal-zsírokkal
édesítőszerekkel
tejeskávéval leöblített tömegpékárus reggelikkel
kihagyott ebédekkel, ellenben bőséges vacsorákkal
kevés rosttal, kevés minőségi fehérjével (vagy azt rosszul emésztve) stb.
Segíthet, ha alaposan tanulmányozzuk a protokollt. Ha eddig nem olvastunk ilyen komplexitású, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos dokumentumot, akkor ne akarjuk egy átfutás után megérteni. Emellett a jódcsoportban a Fájlok közé is van feltöltve táplálkozási útmutatóhoz elérhetőség. Szükség esetén keressünk fel jódpótlásban jártas szakembert, az elején nagyon jól jöhet. Ehhez a jódcsoport keresőjébe kell beírni, hogy #szakember.
Rossz T4-T3 konverzió
Azaz rT3 irányba eltolódott pajzsmirigyhormon-átalakítás. Ennek okai címszavakban a következők lehetnek:
mikrotápanyag-hiányok: szelén, cink, vas, réz stb.
mellékvese gyenge állapota: alacsony kortizolszint, a mellékvesék nem bírnak lépést tartani a felpörgött pajzsmiriggyel. Felborult cirkadián: éjszakázás, estére edzés vagy eleve a túledzés (!!), pszichés vagy fiziológiás stressz. Ld. erről a részletes cikket itt a weboldalon.
gyulladások a szervezetben, felborult bélflóra, rossz omega-3 / omega-6 arány, (pl. fogászati) gócok
ide tartozik a túldozírozott T4 is, amikor csak emelik és csak emelik az adagot, de a pluszban bevitt T4-ből inaktív rT3 képződik inkább, nem pedig az aktív T3, így a páciens nem lesz jobban. Erről is van egy külön írás az oldalon: Hormonpótlás és a jód
Ösztrogéndominancia és egyéb hormonális egyensúlytalanságok
Úgy mint anovuláció, tesztoszteron túltengés (-> PCOS), hiperprolaktinémia stb. A túl sok ösztrogén megemeli a fő pajzsmirigyhormon-kötőfehérje, a TBG szintjét, a kevesebb szabad hormon pedig kisebb biológiai hatást fejt ki, így lassabb anyagcserét okoz, vízvisszatartás jelentkezik stb.
Hogy mi minden segíthet, abba itt nem mennék bele, mert ez akkora témakör, hogy könyveket írnak róla. Két dolgot azért kiemelek: ha a májműködést és a bélflórát támogatja valaki, azzal csak segíthet az állapoton.
Helytelen, azaz a típusodnak nem megfelelő táplálkozás
Nem vagyunk egyformák a táplálkozási igényeinket tekintve sem, mindenkinek más-más makrotápanyag-arány és étkezési ritmus válik be. Probléma lehet különösen a:
kevés jó minőségő fehérje
szénhidrátfóbia, amikor valaki az összetett szénhidrátokat (keményítő) is túlzottan kerüli
önéheztetés, túl nagy böjtablak, koplalás, erősen ingadozó vércukor- és inzulinszint
üres kalóriák, cukros ételek-italok: nagyon sok minden tartalmaz rejtett módon cukrot, akár természetes eredetűt, de az is cukornak számít, és ha főleg fruktóz forma, az külön probléma
Segíthet a szélsőségek kerülése, főleg ha termékenykorú nő vagy, a személyre szabott táplálkozás, a mikrotápanyag-hiányok rendezése (inzulin rezisztencia esetén pl. magnézium, kálium, cink nagyon fontos), mikrobiom támogatása stb.
Krónikus infekciók
CMV, EBV, HSV, Lyme & co.: egyrészt a jóddal új erőre kapott immunrendszer is nekik mehet, enyhe ill. közepes Herx-reakciót kiváltva, amit aztán a detox útvonalaknak le kell reagálniuk. Másrészt az ilyen lappangó fertőzések tipikus alattomos kortizollopók is egyben, kortizol roppant vitális hormon, millió dologra kellene, többek közt a T4-T3 konverzióhoz és az aktív pajzsmirigyhormon sejtekbe jutásához is.
Segíthet az immunrendszer támogatása: D3- és A-vitamin nagy dózisban, cink, megfelelő alvás (!!), célzott terápiák. Kúraszerűen béta-glükán, macskakarom, feketeköménymag. Figyelmeztetés: bizonyos immunológiai állapotoknál ezek a hatóanyagok ellenjavalltak lehetnek!
A széteső kórokozók törmelékeinek bélrendszerben való megkötéséhez jól jöhetnek a kötőanyagok (zeolit klinoptilolit), a semlegesítéséhez pedig a máj támogatása.
Segíthet még a nehézfémek biztonságos kivezetése, mert anélkül sosem szűnnek meg a krónikus infekciók. Ráadásul az emésztőrendszert és a májat is tehermentesíti, nem is beszélve egyéb előnyeiről. Bővebb infó a Nehézfémek és a jód c. cikkben.
A jódadag túl gyors emelése
A legtöbb embernek semmilyen panaszt nem okoz, ha gyorsabb ütemben növeli a dózist, akár hetente duplázva az adagot, amíg el nem éri a feltöltő mennyiséget, de a fentebb már fejtegetett okokból kifolyólag ez a stratégia bizonyos helyzetekben nem kívánt hatásokat válthat ki.
Segíthet: szakaszos adagolás, türelem, magunkra figyelés, önképzés. A jód nagy tanítómester, próbáld nyitott szívvel és elmével fogadva értelmezni, ha szervezeted a jódszedés közben valamilyen tünettel kíván üzenni.
2014 óta, azaz a magyar jódmozgalom elindulása óta emberek ezrei tapasztalták meg magunkon a helyesen végzett jódpótlás áldásos hatásait, rengeteg know-how-t összegyűjtve az évek alatt, tehát nem leszel sem első fecske, sem pedig kísérleti nyúl. Használd okosan a közösségi tudást!
Ne diktálj gyorsabb tempót a jóddal, mint amit a tested követni tud, különös tekintettel a detox szervrendszereidre. Akkor sem, ha nagyon lelkes lettél a jó(d) információk olvasatán
Mikrotápanyag-hiány miatti extra éhség
Amennyiben elbagatellizájuk a protokollt, mert úgy gondoljuk, hogy elég lesz egy multivitamin, akkor előfordulhat, hogy a szervezet a megnövekedett étvággyal reagál, mert szeretne több nyomelemhez, ásványi anyaghoz, vitaminhoz hozzájutni, hiszen a jód csapatjátékos, igényli a kofaktorokat.
Ezt pedig a saját nyelvén üzeni meg, hiszen ahhoz van szokva, hogy ezeket a mikrotápanyagokat az elfogyasztott ételek formájában kapja meg, de mivel nem törekszünk a magas tápanyag-sűrűségre, illetve élelmiszereink eleve többé-kevésbé kiüresedtek már, ezért csak nagyobb ételmennyiséggel tud hozzájutni ezekhez a fontos anyagokhoz, ami egyúttal nagyobb kalóriabevitelt is jelent. És meg is érkeztünk...
Ami segíthet: a jódprotokoll betartása a kofaktorok tekintetében is, megfelelő formájú és dózisú kiegészítők, ne akarjuk - főleg az elején - megúszni egy multivitaminnal, legyen az akár a legjobb minőségű, mert nem pótolja a jódprotokoll ajánlásait!
Nehezen felszívódó anyagokból (pl. magnézium) kombináljunk többféle formát, ne ragadjunk le egynél. Törekedjünk a magas tápanyag-sűrűségű élelmiszerek fogyasztására, ami nem a magas kalóriatartalmat (pl. nutellás palacsinta) jelenti, hanem a mikrotápanyagok szintjét.
MAgas tápanyagsűrűségű élelmiszerek - és egy kakukktojás :)
Az életmódhoz képest több kalóriabevitel, jódtól függetlenül is
Ha tetszik, ha nem, ez áll fenn, csak könnyű ráfogni, hogy "ez is biztos a jódtól van". Nincs olyan, mint amit néha olvasni lehet egyes fórumokon, hogy valaki hashimotosként 30 kilót hízott a jódtól... Úgy, hogy nem is Lugolt szedett, pláne nem a protokollt követve, hanem még régebben valamilyen, a Jóisten tudja, milyen mikrogrammos jódot, és semmit nem tudunk arról, hogy mellette milyen életmódot, diétát követett az illető. Nincs ilyen, hogy a jódtól hízik valaki 30 kg-ot, abszurdum.
Mi segíthet? A tudatos életvitel, önmagunk, magatartásunk, szokásaink figyelése, szigorúság, következetesség. Ne higgyük például azt, hogy egy tejeskávéban nincs kalória, hiszen az csak folyadék.
A jód mint a legnagyobb tömegszámú nyomelem
Egy kis vicc a végére: a jód ugyan a legnagyobb tömegszámú (127 g/mol) nyomelemünk, de ez nem jelenti azt, hogy súlygyarapodást okozna, ha valaki napi 12-50-100 mg-ot szed. Kalória egészen pontosan ennyi van a Lugol-oldatban: 0.
Zárszó
jelleggel annyit jegyeznék még meg, hogy megint a kivételekről írtam, egyáltalán nem tipikus, hogy ez a hatás valakinél jelentkezzen. Szóval ha valakit ez tartana vissza, az nyugodtan vágjon bele, persze a megfelelő fekészülés után, ld. megelőző vizsgálatok, életmódbeli optimalizálások, előkészítő protokoll stb.
Ne pedig hűbelebalázs módjára, mint ahogy az a képen látható, mert elképzelhető, hogy annak bukfenc lesz belőle, az pedig senkinek nem jó...