Jódos orrspray

Írta: Magyar Ferenc, ©2021

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a gyakori kézmosás, a távolságtartás és a maszk viselése fontos a légúton terjedő vírusos fertőzések megelőzése szempontjából, azonban arról szinte sosem hallani, hogy a vírusok elsőszámú belépési pontját, a nyálkahártyát és a légutakat milyen lokálisan alkalmazható módszerekkel védhetjük meg a fertőzéstől.

A vírus szervezetbe jutása az orr és száj nyálkahártyáján keresztül történik. Először a nyálkahártya sejtjeit fertőzi meg majd később innen a véráramba jutva terjed tovább a test többi sejtjére. Ezalatt az idő alatt viszont lehetőségünk van a nyálkahártyán megtapadt vírus mennyiségét részben vagy egészében inaktiválni az erre alkalmas fertőtlenítő készítmények segítésével.

Ezen szerek alapfeltétele kell legyen, hogy gyakori és tartós használat mellett sem károsítják a nyálkahártyát, illetve a vírust folyamatosan és hatékonyan képesek inaktiválni, ezáltal csökkentve a megfertőződés kockázatát, a betegség súlyosságát, illetve a továbbfertőzés esélyét is.

A jód kémiai elemként való használata 200 éves múltra tekint vissza, és köztudott róla, hogy roppant tág antimikrobiális spektrummal rendelkezik, mindemellett rendkívül biztonságos és széles körben alkalmazható szer, mely évtizedek óta minden házipatika alapkelléke.

Az alábbiakban ismertetett, könnyen és bárki számára elkészíthető jódos orrspray ebben fog segíteni nekünk:

 • 1 liter desztillált vízben, de legalább ásványvízben oldjunk fel 9 gramm patikai tisztaságú konyhasót, azaz nátrium-kloridot (gyógyszertárakban, bioboltokban kapható gyógyszerkönyvi minőségű tiszta só, desztillált víz).

Lehet kevesebb vízzel is, de akkor a szükséges mennyiségű konyhasót nehezebb kimérni tizedgrammos pontosságú mérleg nélkül.

 • A só hozzáadása után jól rázzuk össze a keveréket, így végeredményként 0,9 %-os fiziológiás (infúziós) sóoldatot kapunk.

 • A sóoldathoz adjunk 20x-os hígításban Betadine oldatot. Ez ún. Povidon-jód 10%-os vizes oldata, gyógyszertárakban kapható különböző kiszerelésben. A készítmény 10 mg/ml szabad aktív jódot tartalmaz.
  A Betadine oldat betegtájékoztatója
  innen tölthető le.

 • A mennyiség pontos kiméréséhez használhatunk patikában kapható injekciós fecskendőt és hozzá egy hosszú, vékony tűt ami átfér a Betadine cseppentőjén (0,8 x 40 mm, zöld). A fecskendőből jó, ha mindig van otthon 2, 5, 10, 25 milliliteres verzió, mert folyadékok precíz kiméréséhez sokszor hasznosak tudnak lenni.

 • Ha nincs otthon fecskendőnk, akkor a Betadine palackjából, azt teljesen függőlegesen tartva cseppentéssel is kimérhetjük az 1 millilitert. 1 ml hozzávetőlegesen 30 cseppnek felel meg.

 • Az orrspray 1 rész Betadine és 19 rész sóoldat keverékéből tevődik össze, tehát például 1 ml Betadine és 19 ml sóoldat.

 • Egyszerű számítási mód tetszőleges mennyiségű oldat elkészítéséhez:
  Kívánt mennyiségű oldat / 20 = használandó Betadine milliliterben, majd ezt felhígítjuk a kívánt mennyiségre.
  Pl.: 30 ml / 20 = 1,5 ml Betadine oldat, majd ehhez hozzáadunk 28,5 ml sóoldatot.

 • A kész oldatot töltsük át egy orrspray üvegbe és mindig tartsuk magunknál! Minden alkalommal, amikor emberekkel találkoztunk, tömegközlekedést használtunk stb. fújjunk be 2-3x mindkét orrnyílásunkba, befújás közben a permetet próbáljuk minél mélyebbre szívni.

 • Ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítettünk, osszuk meg ismerőseinkkel is, illetve tároljuk hűtőszekrényben, így minimalizálva az elemi jód felszabadulását.


Bátran használhatjuk a garat és a szájüreg napi rendszerességű fertőtlenítésére is, még inkább csökkentve ezáltal a megbetegedés kockázatát. Ha valamennyi lecsorog a garaton, az sem probléma, a povidon-jód nem mérgező, bár jódpótlásra nem alkalmas, hiszen belsőlegesen nagyobb adagban nem ajánlott. (Erre a célra Lugol-oldat javasolt, ld. lent.)

Garat-fertőtlenítésre a klór-dioxid és klórhexidin torok és szájfertőtlenítő oldatok is nagy hatékonysággal alkalmazhatóak, melyek közül az alábbiak javasoltak:


Ellenjavallatok a jódos orrspray-hez: forró göb ill. hiperaktív szövet a pajzsmirigyben, pajzsmirigy-túlműködés, dermatitisz, veseelégtelenség, radioaktív jód szcintigráfia előtt és után, pajzsmirigyre ható gyógyszerek alkalmazásakor, pajzsmirigy daganat (carcinoma) radiojód kezelésekor. Ilyenkor a karragén hatóanyagtartalmú (jódmentes) Carrevir orrspray javasolt.


Hashimoto thyreoiditis esetén használata az ide vonatkozó cikk áttanulmányozása után, egyéni mérlegelés alapján, saját felelősségre ajánlott.


Újratölthető pumpás orrspray kapható pár száz forintért a gyógyszertárakban, de az alábbi típus jobb minőségű és a porlasztófeje is kisebb szemcseméretet tud előállítani:


https://shop.rossmann.hu/termek/dr-theiss-tengervizes-orrspray-20-ml


Bizonyos típusú, nem lecsavarható tetejű orrspray üvegek is újratölthetőek a képen látható módon fecskendő és injekciós tű segítségével. Például a Carrevire orrspray üvege oly módon, hogy a porlasztó fejet lepattintjuk róla, egy injekciós fecskendő tűjét a csőbe helyezzük, majd a szelepet a fecskendővel ütközésig lenyomjuk, a fecskendő tartalmát pedig az üvegbe töltjük.

A jód a lokális fertőtlenítő hatásán kívül az emberi szervezetben esszenciális elemként is számos rendkívül fontos élettani szerepet is betölt. Belsőleges jódpótlási célra viszont nem a Betadine, hanem az ún. Lugol-oldat ajánlott. Erről a weboldalon található alábbi cikkekből bővebben tájékozódhat a kedves olvasó:

Nem levehető tetejű porlasztós üveg újratöltése

Szakirodalmi hivatkozások:

 1. Iodine Intake to Reduce Covid-19 Transmission and Mortality:
  https://www.researchgate.net/publication/340769844_Iodine_Intake_to_Reduce_Covid-19_Transmission_and_Mortality

 2. The Use of Povidone Iodine Nasal Spray and Mouthwash During the Current COVID-19 Pandemic May Reduce Cross Infection and Protect Healthcare Workers:
  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3563092

 3. Use of povidone as a mouthrinse to decrease the viral load of Covid-19 before dental care - Review of the literature:
  https://www.amjdent.com/Archive/ReviewArticles/2020/Mendez%20AJD%20Oct%202020.pdf

 4. Povidone Iodine (PVP-I) mouth gargle/nasal spray may be the simplest and cost effective therapeutic antidote for COVID-19 Frontier:
  https://www.peertechzpublications.com/articles/ACMPH-6-193.php

 5. Nasal disinfection for the prevention and control of COVID-19: A scoping review on potential chemo-preventive agents:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7434367/

 6. Nasal disinfection for the prevention and control of COVID-19: A scoping review on potential chemo-preventive agents:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7434367/

 7. Povidone-Iodine Demonstrates Rapid In Vitro Virucidal Activity Against SARS-CoV-2, The Virus Causing COVID-19 Disease:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7341475/

 8. Molecular iodine as a new frontline defense against COVID-19 in the dental office:
  https://www.dentistryiq.com/dentistry/article/14187476/molecular-iodine-as-a-new-frontline-defense-against-covid19-in-the-dental-office

 9. The Use of Povidone Iodine Nasal Spray and Mouthwash During the Current COVID-19 Pandemic May Protect Healthcare Workers and Reduce Cross Infection:
  https://www.researchgate.net/publication/340320238_The_Use_of_Povidone_Iodine_Nasal_Spray_and_Mouthwash_During_the_Current_COVID-19_Pandemic_May_Protect_Healthcare_Workers_and_Reduce_Cross_Infection

 10. Effect of 1% Povidone Iodine Mouthwash/Gargle, Nasal and Eye Drop in COVID-19 patient:
  http://www.bioresearchcommunications.com/index.php/brc/article/view/176/159

 11. Povidone Iodine Mouthwash, Gargle, and Nasal Spray to Reduce Nasopharyngeal Viral Load in Patients With COVID-19: A Randomized Clinical Trial:
  https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2775984

 12. Effective Nasal Disinfection as an Overlooked Strategy in Our Fight against COVID-19:
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/01455613211002929

 13. Positive impact of oral hydroxychloroquine and povidone-iodine throat spray for COVID-19 prophylaxis: An open-label randomized trial - International Journal of Infectious Diseases:
  https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00345-3/fulltext

 14. What’s the safe use of an iodine nasal spray?
  https://chrismasterjohnphd.com/qa/2020/11/20/whats-the-safe-use-of-an-iodine-nasal-spray-masterjohn-qa-files-141

 15. Povidone-Iodine Safety, Efficacy, and Lugol's:
  https://chrismasterjohnphd.com/covid-19/povidone-iodine-safety-efficacy-and-lugols

 16. A Novel Approach to Treating COVID-19 Using Nutritional and Oxidative Therapies:
  https://www.publichealthpolicyjournal.com/clinical-and-translational-research

 17. PVP-I for COVID-19: real-time analysis of all 16 studies:
  https://c19pvpi.com/