VAS, AZ ELHANYAGOLT KOFAKTOR

Írta: Árvay Bálint ©2022


Tartalomjegyzék

Bevezető

Előre bocsátom, hogy erről a témáról nagyon nehéz a teljesség igényével írni, mivel nagyon terjedelmes, rengeteg összefüggéssel, szakkifejezéssel, így nem is törekszem rá. Mégis szerettem volna egy bejegyzést / cikket szentelni neki, mert nagyon fontos, és azt látom a csoportbeli történések alapján, hogy habár a vas nehéz elem, nem mindig esik olyan súllyal latba a jódszedésnél, mint ahogy arra szükség lenne. 

Eredetileg ez az írás egy csoportbeli bejegyzés volt, de a Facebook sajnos úgy döntött, hogy "kéretlen tartalomra" hivatkozva érthetetlen módon egyszer csak letiltja. A poszt szövege el volt mentve, így kihoztam a weboldalra, megformáztam, kiegészítettem és az alábbiakban teszem közzé.

Miért kell beszélni a vasról egyáltalán?

A jódcsoport anno (2014) paleo alapokon jött létre, ilyen szemléletű egészségtudatos közösségből indult ki, és ez az étrend elég jól rendezni szokta a vas kérdését is, mivel egyszerre ajánl magas vastartalmú ételeket és eliminálja a felszívódást akadályozó, gyulladáskeltő élelmiszereket. 

Most vonatkoztassunk el attól, hogy maga az étrend az eredeti formájában nem feltétlenül jön be mindenkinek, legfőképp az alacsony szénhidráttartalma miatt. Érdemes a makrotápanyag-arányokat ezen belül is személyre szabni, hogy a diéta hosszú távon is fenntartható legyen. A szénhidrátbevitel növelésénél a gluténmentességre továbbra is ajánlott ügyelni. 

A fentiek miatt a vasról korábban kevesebb szó esett a jódprotokollban, mert egy jól összerakott, egyszerre tápanyagdús és antitápanyagmentes étrend - s mellette szükség esetén a gyomor- és emésztőrendszer erősítése! - meg kellene, hogy oldja ezt a kérdést. 

Időközben aztán lazítottunk, hogy a jód mindenkié legyen, így nem volt kritérium a tagsági felvételnél, hogy valaki túl legyen az életmódváltáson és feltétlenül ilyen étrendi megközelítést alkalmazzon. Emiatt a vasról is egyre többet kellett beszélnünk az aktuális visszajelzések tükrében. 

Hiszen a jód egy csapatjátékos, vashiány esetén nem tudja maradéktalanul kifejteni a szervezetben az áldásos hatásait, az elmaradt sikerekért pedig nem bölcs dolog ilyenkor a jódot okolni...

A "B" típusú hem molekula vas-porfirin alegységének szerkezete, közepén a kettes vegyértékű vassal

vissza az elejére

Milyen funkciói vannak a vasnak a jóddal összefüggésben?

Ha valakinek nem optimális a vasszintje illetve a vasanyagcsere nem működik megfelelően a szervezetében, az ezerféle módon képes aláásni az egészséget: enerváltságot, erőtlenséget, sápadtságot, gyenge sportteljesítményt, hormonrendszeri problémákat és csökkent immunfunkciókat okozva, csak hogy néhány példát említsek

Koncentrálva a jóddal kapcsolatos hatásokra:

A fenti összefüggések olyan jelentősek, hogy vashiány akár golyvát is okozhat, a jódellátottságtól függetlenül!

A pajzsmirigy működéséhez szükséges ásványi anyagok, nyomelemek és egyéb faktorok - látható, hogy nem csupán a jódról van itt szó - Forrás

vissza az elejére

A Lugol-jód "eszi" a vasat

Az a megfigyelésünk, hogy a milligrammos mennyiségben végzett jódpótlás az elején képes alaposan "megadóztatni" a szervezet vasraktárait, csökkentve azok szintjét, ha a bevitel nem elég magas. Ez a hatás különösen a feltöltő adagok (50 mg+) tartományában érvényes, 100 mg felett abszolút.

Eddig legtöbbünknél a jód volt a szűk keresztmetszet a szervezetben, de miután annak szintje rendeződik (Lugol azért odateszi rendesen), a többi olyan tápanyagnak is helyén kell lennie, amit a jód ill. jódanyagcsere úgymond "használ". Fel kell tudniuk szépen zárkózni a sorba, mert ez egy zenekar, nem elég egy jó(d) szólista, a többi zenésznek is a helyén kell lennie és jól játszania a szép összhanghoz!

vissza az elejére

Mitől lehetünk vashiányosak?

A vas sok embernél egy ilyen limitáló tényező lehet a zenekarban, különféle okokból kifolyólag:

Részletesebb átteklintés arra vonatkozóan, hogy mi minden okozhat vashiányt - Forrás

Ilyenkor viszont senki ne remélje a jó(d) hatásokat, és ne csodálkozzon, ha Lugol mellett erősebben kezd el hullani a haja, fáradékonyabb lesz, dobog a szíve lépcsőzéskor, esetleg depresszió jelentkezik stb. Ezeket nem a jód nyakába kellene varrni vagy általánosan a "méregtelenítésre" fogni, még akkor sem, ha a milligrammos jód elkezdése után jelentkeztek, tehát szemlátomást van összefüggés. 

Ez az összefüggés ugyanis indirekt.

Ha valakinek eleve nem volt eléggé (szó szerint) acélos a vasa, akkor ha az még lejjebb esik, annak már tünetei lesznek. Ezért ilyen kétséges esetekben első lépésként a vaspanelt kell megvizsgáltatni (ld. még később), mert az alacsony vasszint akár azt is eredményezheti, hogy csökken a T4 hormon szintje a laboron. 

Ilyenkor pedig adja magát a következtetés: "lám-lám, a túl sok jód pajzsmirigy-alulműködést okozott! Hát mégis csak igaz, amit Wolff-Chaikoff állított, miszerint a jód nagy dózisban gátolja a pajzsmirigy működését!!" 

Ráadásul a milligrammos jódnak van / lehet egy olyan hatása, hogy átmenetileg megemelheti a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon, agyalapi mirigy termeli) értékét, amivel a nátrium-jodid szimporterek (NIS) regenerációját s így a jód (tüsző)sejtekbe jutását szorgalmazza, ld. Jód ABC

Ez egy teljesen normális jelenség, viszont egy endokrinológus szemében - mivel ő ezt tanulta az egyetemen - a magas TSH egyenlő a pajzsmirigy alulműködéssel, amit ha az elhasznált vas miatt leesett T4 érték is megerősít a laboron, egészen biztosan elhangzik a diagnózis és a javaslat: túlzott mennyiségű jód által kiváltott hipotireózis, AZONNAL HAGYJA ABBA a jódszedést!

Ilyen könnyű félreérteni a jódot, amennyiben nem rendelkezünk megfelelő tudással a kofaktorok kritikus szerepéről.

Amikor a vasraktárak elkezdenek megcsappanni, a transzport vas (szérum vas) ill. a vörösvértestek vas- ill. hemoglobin szintje ezt nem fogja rögtön jelezni.  Először a ferritin, azaz a raktárvas szintje kezd apadni, ami aztán ha kiürül, akkor utána már a vérben keringő vas szintje is lecsökken ill. aztán a vérképzés mint folyamat vasellátása is sérül. Egyéb funkciók már lehetséges, hogy ez előtt is szuboptimálisan zajlanak - Forrás

vissza az elejére

A vasellátottság vizsgálata

Ez a témakör is megér egy misét, mivel sok a vele kapcsolatos tévhit illetve a kialakult gyakorlat nem eléggé alapos, így sok vashiányos ember "elrepül a radar alatt", mert nem nézik náluk a ferritin szintjét.

Laborvizsgálaton a teljes kép kirajzolásához mindig kérni kellene a vaspanel mind a négy elemét

A fentiek egyes kombinációiból sokféle szituáció kialakulhat. Érdemes a vérkép többi elemével együtt illetve a tünetek figyelembevételével értelmezni az értékeket, illetve mivel a vérkép csak egy pillanatfelvétel, abnormális esetben (túl alacsony a vas vagy esetleg túl magas, bár ez utóbbi ritkább) ajánlott néhány havonta ismételni a vizsgálatot.

Figyelem! Sajnos több csoporttagunk is kapott már olyan szakvéleményt, miszerint "az emelkedett transzferrin jól mutatja, hogy tele vannak a vasraktárak, azonnal álljon le a pótlással". Ez az állítás HAMIS! Épp ellenkezőleg: jellemzően akkor magasabb a TF értéke, ha vashiány áll fenn és a szervezet szeretne több vasat felszívni a bélrendszerből és megkötni azt. A raktárak szintjére a ferritinből lehet következtetni, de ezt is a többi paraméterrel együtt kell nézni.

A vasellátottság különböző állapotai - a túl kevés vagy esetleg túl sok vas is probléma. Ez utóbbinál lehet genetikai defektus is az ok, az ún. hemokromatózis

vissza az elejére

Hogyan biztosítsuk a megfelelő vasszintet?

Manapság a vasnak elég rossz híre van egészségtudatos körökben, félnek tőle az emberek, mert "jaj, azt hallottam, hogy táplálja a patogén flórát, gyulladást okoz, elősegíti az oxidatív folyamatokat" stb. 

Ez mind oké, ha nem jól és nem jó formában használjuk / hasznosul, de azért ne essünk át a ló túloldalára.  Sok embernek van vashiánya a fent kifejtett okokon túl egyszerűen azért, mert NEM VISZ BE elegendő vasat. És most a bevitelről van szó, nem a szedésről. 

vissza az elejére

Máj vagy nem máj?

Természetesen az elsődleges mindig az ételek formájában történő bevitel, és ebben a húsok mellett nagy segítségünkre lehetnek az egyes májból (marha, borjú, kacsa, liba) készült ételek. Az alapanyagokat hozzá igyekezzünk megbízható helyről beszerezni. Ajánlás prémium termékekre: Szomori ill. NPK májas. 

Egyébként nem igaz az a kijelentés, hogy a máj mint szerv tömve lenne méreganyagokkal. Méregtelenítő funkciókat ellátó "vegyi művekről" van szó, feldolgozza a toxinokat, de nem hivatott őket egyúttal tárolni is. Most az extrém esetektől (mérgezésben elpusztult állat májának feldolgozása) tekintsünk el. 

A máj a következő esszenciálisan fontos tápanyagok egyedülálló forrása: A-, B12-, B2-vitaminok, folát, vas, réz és kolin. Illetve a tengeri halak májában, az abból készült olajban D3-vitamin is található. Májfogyasztás hiányában ezeknek az anyagoknak a pótlása egy maréknyi táplálékkiegészítő szedésével lenne csak lehetséges . A máj két fázisban, biokémiai úton méregtelenít, de nagyságrendileg csak annyi mérget tartalmaz mint az állat többi része. Nem is tudna működni, ha tele lenne méreganyagokkal, ez pedig az egyed korai halálát / pusztulását okozná.

A fenti okfejtés alapján viszont hatékonyabb, ha májat eszünk, mert a vas és az egyéb tápanyagok igen koncentráltan vannak meg benne, így grammban kifejezve jóval kisebb adagra van szükség belőle, mint pl. húsokból.

A máj bevitelének egy ízletes és praktikus módja lehet a májkrém fogyasztása, lehetőség szerint gluténmentes kenyérrel, ha feltétlenül "rá akarjuk kenni valamire". Érdemes savanyú-sós ételekkel társítani, amik támogatják a gyomorsavtermelést és az előemésztéshez szükséges pH elérését 

vissza az elejére

A vaspótlás kardinális kérdései

Ha valaki bármilyen okból kifolyólag nem tud elegendő mennyiségben magas vastartalmú és jól hasznosuló (!) ételt enni, akkor átmenetileg, raktárfeltöltés céljából, szoros kontrollal egy modern, jól tolerálható kelátkötéses vaskészítmény szedése nem ördögtől való gondolat.

Persze, ehhez több kritériumnak is teljesülnie kell:

Ha valaki étrend-kiegészítőként vasat szed, ajánlott 1-2 havonta laborban kontrollálni az előrehaladást, valamennyi paramétert (ld. fent) megnézetve, mert az emberi szervezetben NINCSEN BEÉPÍTETT VASÜRÍTŐ MECHANIZMUS! A bélhámsejtek leválásával veszítünk valamennyi vasat, de ennek mennyisége csekély. Illetve menopauza előtti hölgyek a menstruáció során bekövetkező több-kevesebb vérzéssel szintén ürítenek vasat, de azoknál a nőknél, akik ezen már túl vannak, és logikus módon a férfiaknál bizony a fenti okok miatt valós veszély a túlzott vasfelhalmozás!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony e tekintetben sem vagyunk egyformák. Vannak, akik remek vaspanelt produkálnak úgy, hogy minimális mennyiségben visznek be magas vastartalmú állati fehérjét. Őket jobban fenyegeti a veszély, hogy ha áttérnek mondjuk carnivore étrendre, amelyben nagy arányú a vörös hús és a belsőségek fogyasztása, akkor idővel fel fogják lőni vele a ferritinszintjüket az egekbe, külön vas szedése nélkül is. Ilyenkor jönnek olyan opciók, mint a véradás (ha egyéb okok megengedik) vagy esetleg az orvosi körülmények közti vérlecsapolás, bár ez utóbbi kivitelezése macerásabb.

Valószínűleg ezen csoport tagjai epigenetikai okokból kifolyólag alacsonyabb (hem) vas beviteléhez adaptálódtak, így "nagyon megbecsülik", ha hozzájutnak, vagyis túl jól működik a vasfelszívás náluk.

Másoknál nem jelentkezik ez a komplikáció, hatékonyabban szabályozza le a szervezet a vas felszívását, így nekik a magas vastartalmú állati ételek fogyasztása nem fog ilyen gondot okozni. Nehéz előre megmondani, ki melyik csoportba tartozik.

A különböző vasformák felszívódása és útjuk a sejtekig. Részletes magyarázatot ld. lent - Forrás

vissza az elejére

A különböző vasformák felszívódása 

A fenti ábra segítségével jól nyomon követhetjük, hogyan működik a vas felszívódása a bélrendszer lumen részéből, hogyan jut be az enterocitákba (vékonybél hámsejtjei), majd a keringésbe, hogyan tárolódik és kerül újrahasznosításra. 

Jól látható, hogy a hem-vas és a növényi vas más-más transzport csatornán keresztül jut az enterocitákba, és ez utóbbi formánál más fémionokkal való versengéssel is számolni kell. Ha olyan vegyülettel alkalmazunk vaspótlást, amely ionjaira esik szét a belekben (vas-citrát, vas-szulfát stb.), akkor annál fokozottan fennáll az emésztőrendszeri komplikáció esélye. (Székrekedés vagy épp hasmenés, patogén flóra "etetése" stb.) Ezeket kerülni kell, idejétmúltak.

A C-vitamin a hármas vegyértékű növényi vas felszívását javítja (a Fe3+ → Fe2+ redukció révén), a hem-vasnak nincsen erre szüksége. A vas-biszglicinátnak sem, ez is egy külön transzportert használ. 

A nem hem és nem kelátkötéses vas felszívódását az egyes inhibitorok (fitátok, oxalát, polifenolok, tanninok) akadályozni tudják. Ezek különböző növényi ételekben / italokban találhatók meg, amiket súlyos vashiány esetén érdemes minimalizálni.

A bélhámsejtekbe - bármilyen forrásból - bekerült vasnak ahhoz, hogy kilépjen a vérkeringésbe és felvegye a transzferrin fehérje, újra hármas vegyértékű vassá kell oxidálódnia. Az ebben segédkező hephaestin fehérje réztartartalmú transzport protein! A funkcionális rézhiány vashiány formájában is megmutatkozhat!

vissza az elejére

Vaspótlás mennyiségei

Ne higgyük azt, hogy hiány esetén napi 10-20-30 mg vas (olvassuk el a címkét) szedése hipp-hopp feltölti majd a raktárakat, mert ennél jellemzően jóval nagyobb dózisra van szükség. Feltéve, ha nem akarunk évekig vasat szedni. 

A modern, jól felszívódó formával végzett vaspótlás kudarcának egy tipikus oka a túl alacsony dózis szedése. 

A Stop The Thyroid Madness oldal, melyet egyébként pajzsmirigyproblémák esetén melegen ajánlott olvasgatni, mert abszolút up to date funkcionális infókat tartalmaz, ráadásul a jódos írásai is nagyon hasznosak és mentesek a jódfóbiától, a vas és a pajzsmirigy-alulműködés kapcsolatáról szóló cikkében kiemeli, hogy átlagos felnőtt számára naponta összesen akár 150-200 mg elemi vasra is szükség lehet, hogy a raktárak szintje meginduljon felfelé!!

Ezt a mennyiséget érdemes egész napra elosztani illetve kisebb dózissal indulni és fokozatosan emelni, hogy ne okozzon emésztőrendszeri tüneteket: székrekedést, hasmenést, hányingert stb. Ki kell tapasztalni, mennyit tolerál az adott időpontban a szervezet.

További nagyon hasznos írás a Stop The Thyroid Madness oldalán az optimális laborértékekről és az eredmények értelmezéséről szóló cikk is.

vissza az elejére

A réz szerepe

Végére egy megjegyzés. Ahogy azt már a fenti képmelléklet alatt is jeleztem, a jó vasanyagcseréhez borzasztóan fontos a szervezet megfelelő ellátottsága biológiailag hasznosulú formájú rézből. Ezért is abszolút preferált a jó minőségű máj fogyasztása, hiszen ebben a réz is benne lesz, ráadásul A-vitaminnal együtt, ami nagyon fontos a fő rézmegkötő fehérje, a cöruloplazmin termelődéséhez.

Olyan szituáció is előfordulhat, amikor valakinél nem a vas a szűk keresztmetszet a vashiányosnak tűnő vérszegénység rendezésében, hanem a biológiailag hasznosuló (fehérjéhez kötött) réz alacsony szintje, s ez akadályozza a vas helyes hasznosulását és a vashiányosnak látszó anémia mint probléma megoldását. 

A vas(ion) felszívása a bélhámsejtekbe és útja tovább a vérkeringés felé. Közben ide-oda alakul a két és a három vegyértékű állapot között, a természet így találta ki... A hem-vas komplexként szívódik fel külön csatornákon át, nincs szüksége C-vitaminra, de miután bejutott a sejtbe és felbomlott, végül ugyanúgy a ferroportin csatornán át távozik mint vas ion. Többek közt itt van kritikus szerepe a réznek - Forrás

A Jódpótlás tudományos alapokon csoportban ebben a posztban olvashatunk arról bővebbem hogy hogyan tudjuk a rézbevitelt májevéssel megvalósítani (melyik fajtában kb. mennyi réz található).

vissza az elejére

Az életmód jelentősége

Ahogy már több másik cikkemnél is megtettem, ide is beillesztem zárásképp azt az ábrát, ami szerint a jódpótlást meg kell tervezni és az ahhoz szükséges alapokat meg kell építeni. Ahogy egy építménynek is fontos a jód "bevasalt" alap, úgy bizony a Lugol-oldat alapú jódpótlásnál is kritikus fontosságú, hogy mennyire erős (vas)alapokra építjük azt. 

Vashiányos állapotban nem lesz stabil a rendszer, könnyen kibillenhet egy enyhébb behatás nyomán is. Fordítsunk erre különös figyelmet, nem véletlen, hogy a témakör már az Ajánlott vizsgálatok jódpótlás előtt c. dokumentumban is hangsúlyozásra kerül.

Funkcionális jódpiramis

vissza az elejére

Szakemberi támogatás

Ha valakinek túl bonyolultnak tűnik a vas témaköre az egyes vizsgálatokkal és megoldási stratégiákkal, egyszerűen nem érzi azt, hogy képes lenne saját magát navigálni benne, annak érdemes szakembert felkeresnie mindehhez. 

Optimálisan olyan mentort, aki egyúttal a jódpótlásban is jártas és gyakorlott jódszedő maga is, hiszen bár a vasháztartás rendbetételének számtalan egyéb előnye is van, alapvetően a cél - s egyúttal e cikk fókusza is - a jód biztonságos bevezetése és használata lenne. 

Ilyen szakértőt a Jódpótlás tudományos alapokon csoportban a #szakember címkével tudunk magunknak keresni.

vissza az elejére