Jódtelítettségi teszt

24 ÓRÁS JÓDTELÍTETTSÉGI TESZT

Az emberi szervezet valamennyi jódigényes szervének optimális szükségleteit figyelembe vevő ún. ortomolekuláris jódpótlás célja a teljes testre kiterjedő jódtelítettségi állapot elérése és annak fenntartása. A jódot a 2000-es évek elején „újra felfedező” és azt a 21. század emberének visszaadó orvoscsoport (Dr. Abraham és mtsai, Iodine Project, ld. Dokumentumok) klinikai megfigyelései alapján ugyanis ez az állapot korrelál legjobban a páciensek tüneteinek enyhülésével ill. megszűnésével és az általános egészségi állapot javulásával. Szervezetünk ekkor összesen kb. 1.500-2.000 mg jódot tárol. (Összehasonlításképpen: a ma érvényes RDA értéke: 100-200 µg, azaz 0,1 – 0,2 mg. Ebből soha nem lesz jódtelítettség…)

Tehát nem a jód „szedegetése” a cél, hanem a telítettségi állapot elérése és annak fenntartása.

HOGYAN LEHET MINDEZT VIZSGÁLNI?

A ortomolekuláris jódpótlás aranystandard tesztje az egész szervezetre kiterjedő jódhiány / jódellátottság megállapítására az ún. 24 órás jódtelítettségi teszt. Arról szól, hogy egyik reggel beveszünk egy bizonyos mennyiségű jódot (50 mg az általános tesztadag, de ez testúlyfüggő, gyermekeknél pl. kevesebb), és aztán 24 órán keresztül tartályban kell gyűjteni minden vizeletünket. Az ebből vett mintát laborintézményben megvizsgálatva meg lehet határozni, hogy mennyi jód (jodid) ürült a vizelettel és a tesztadagból mennyit tartott meg magának a szervezet. Ha százalékos telítettség (kiürült jód osztva tesztadaggal) egy bizonyos érték (90%) alatt van, akkor sejtszintű jódhiány áll fenn. Minél alacsonyabb ez a százalék, tehát minél többet tart meg magának a szervezet a bevett adagból, annál komolyabb a hiány.

MILYEN GYAKRAN ÉRDEMES ELVÉGEZNI?

Ha valaki milligrammos mennyiségben visz be jódot, érdemes a tesztet 3-6 havonta ismételni, hogy kövessük a változást, monitorozzuk az előrehaladást, amíg el nem érjük a telítettséget. Ezután át lehet állni szintentartó jódadagokra.

A legelső tesztnél, ha még nem vagy csak néhány hete szedünk jódot, előfordulhat fals pozitív (90% feletti) eredmény. Ekkor a szervezet nem azért választja ki szinte teljes egészében a tesztadagot vizeleten keresztül, mert telítve lennének a sejtek jódraktárai, hanem mert a visszafejlődött sejtszintű jódszállító mechanizmusok (NIS, ld. Dokumentumok: Jód ABC) miatt a szervezet nem képes megtartani a bevett és vérkeringésbe bekerült jódot, s az nem jut be a sejtekbe. Olyan, mintha csontszáraz szivacsra folyatnánk a vizet: nem szívja be, lepereg róla, csak miután már egy kicsit átnedvesedett, akkor kezdi beinni. Utána ha a NIS-ek regenerálódtak, már valós eredményt kapunk szervezetünk jódtelítettségéről.

A TESZT ELÉRHETŐSÉGE, MENETE

A vizsgálathoz összeállított kellékkészlet a jodtunder@gmail.com email-címen rendelhető, 4.000 Ft-ba kerül és a következőket foglalja magában (ld. mellékelt képeket is.)

    • mintatartó csövek (tartósítószerrel - ecetsav - töltve)
    • mintavevő készülék (fecskendő + hosszú cső)
    • 4 db 12,5 mg-os Iodoral (tesztadag)
    • kísérőlap + megcímzett válaszboríték a minta laborba történő beküldéséhez
    • részletes használati útmutató.

A vizeletminta laborintézetbe való beküldésének díja (ajánlott levél, kb. 500 Ft) nincs benne, mivel ezt a feladáskor kell fizetni a postán. Ha valaki személyesen is be tudja vinni a mintát az adott laborintézetbe, akkor ez a költség természetesen nem merül fel.

A csomag mérete úgy lett kialakítva, hogy levélküldeményként jöhessen-mehessen (24 mm vastagságot nem lépi túl), ezzel is minimalizálva a költségeket.

A vizeletgyűjtést magunknak kell otthon végezni (ajánlott hétvégére időzíteni). Az útmutató alapján vett vizeletminta jódkoncentrációjának vizsgálatát a Bálint Analitika Kft. (Bp, XI. ker.) laboratóriuma végzi. Ennek díja 4.500 Ft, amit nekik kell direktben fizetni a Kísérőlapon foglaltak alapján.

A labor által kiállított és emailen megküldött jegyzőkönyvben vizelet jodid koncentráció érték lesz feltüntetve, ennek ill. az összegyűjtött vizelet tömegének a felhasználásával lehet majd kiszámolni a százalékos jódtelítettségi szintet. Ennek mikéntje a tesztkészlet útmutatójában részletesen le van írva ill. egy netes kalkulátor is elérhető hozzá.

VANNAK A TESZTNEK ELLENJAVALLATAI?

Mivel ez a vizsgálat milligrammos mennyiségű jódadag bevételével kezdődik, ezért ellenjavallatai is vannak. Pl. veseműködés zavarai, autonom forró göb a pajzsmirigyben, struma ovarii - részleteteket ld. az „Útmutató a 24 órás jódtelítettségi teszt elvégzéséhez” nevű pdf-ben.

MI A HELYZET AZ EGYÉB JÓDTESZTEKKEL?

A szervezet jódellátottságának vizsgálata mindig a vizelet jodid szintjén alapszik, tehát nem vérvétellel kell nézetni.

A fent részletezett 24 órás jódtelítettségi teszt mellett - ami a jódraktárak feltöltöttségének megállapítására irányul - létezik ún. vizelet szpot teszt is, ami egy véletlenszerűen vett (általában reggeli) vizeletminta koncentrációjának elemzésén alapul, s tesztadag bevétele nélkül történik. Erre vonatkozóan a WHO is kínál referenciatartományokat, fontos azonban tudatosítani, hogy ezek meghatározásánál (még) abból indultak ki, hogy a milligrammos mennyiségben bevitt jód túl sok, káros, ártalmas, és 100-200 µg jódadag elegendő.

Ez a tézis ugye azóta megdőlt.

Szervezetünk valamennyi jódigényes szervének optimális szükségleteit csak milligrammos nagyságrendű napi jódbevitellel fedezhetjük. Ilyenkor viszont a vizelet szpot teszt értékelhetetlenné válik, mert a felső referencián jócskán túllövő eredményeket fog hozni, s azt a téves következtetést fogja levonni a teszt, hogy „megmérgeztük” magunkat jóddal, holott ez nem igaz. A vizelet szpot teszt ezért maximum a legdurvább jódhiányos rendellenességek (magzatkori súlyos mentális és fizikai retardáció, kreténizmus, amennyiben az anya durván jódhiányos, kitüremkedő golyva stb.) elkerüléséhez szükséges jódellátottságot tudja mutatni. Az optimális jódigények azonban ettől messze - konkrétan két nagyságrenddel feljebb - vannak…


Ezért abból, ha a WHO-s referenciatartományokba beleesünk egy ilyen teszten, még semmilyen következtetést nem lehet levonni szervezetünk sejtszintű jódellátottságára, jódraktárainak feltöltöttségére vonatkozóan! Megfordítva viszont, ha már egy ilyen szpot teszt is jódhiányt jelez, akkor természetesen a raktárak is konganak az ürességtől.

Aki jódpótlást végez, annak a fentiek alapján a 24 órás jódtelítettségi teszt a javasolt vizsgálat.

További információ a Jódpótlás tudományos alapokon nevű Facebook-csoportban (ld. Facebook-csoport menüpont) ill. a lenti linken olvasható:

The Iodine/Iodide Loading Test

https://www.optimox.com/iodine-study-21